NetWerken?!

Netwerken, iedereen doet het. Er gaat geen dag voorbij of je bent jezelf aan het presenteren en dus aan het netwerken.

Bewust of onbewust netwerken. Waarom vinden we het dan spannend om onszelf te presenteren bij een zakelijke netwerkbijeenkomst?

Het hebben van een netwerk met de juiste mensen is essentieel voor iedere ondernemer.Bewust Netwerken

Iedereen heeft een sociaal netwerk, deze kan bestaan uit je familie, kennissen, woonwijk, oud-collega’s, mensen van de sportvereniging, en meer. Bedenk maar zo, iedereen om je heen heeft ook een sociaal netwerk en wie weet kent jouw buurvrouw wel iemand die op zoek is naar jou! Maar hoe creëer je een sterk netwerk die je zakelijk kunt inzetten voor commerciële kansen?

Bij netwerken gaat het om het leggen van nieuwe en onderhouden van contacten waarbij het een kwestie is van geven en nemen. Het is belangrijk dat je laat zien wie je bent zonder het doel hiervan te vergeten. Dit doe je door jezelf op een aangename manier te presenteren èn te verkopen.

Netwerken is dé manier om “warme” contacten te leggen met het oog op een commerciële kansen. Dit betekent niet dat je met je visitekaartjes moet gaan strooien, dat je iedereen op de bijeenkomst moet spreken of dat je alles van jezelf moet vrijgeven. Hieronder deel ik 3 van mijn netwerktips.

HOUDING:  Een echte, gemeende glimlach doet vaak wonderen voor een zakelijke relatie. Zorg dat je voeten zijn gericht op de degene met wie je staat te praten en maak oogcontact. Weet je niet waar je je handen moet laten als je in gesprek bent? Houd iets vast: een kopje of een glas bijvoorbeeld. Sta recht om zelfverzekerdheid uit te stralen of op 1 been om toegankelijkheid uit te stralen, denk goed na hoe wil je overkomen.

EERSTE CONTACT: Ga niet af op je eerste indruk van anderen. Geef anderen de kans die jij ook verdient! Zoek eerst oogcontact, geef een hand en stel je voor met je naam en wacht dan op de reactie van je nieuwe contact.

COMMUNICATIE: Goed luisteren is aandacht geven. Flirten is aandacht geven. Flirten is dus goed luisteren. Stel vragen als je met mensen in gesprek bent. Zoek bij een eerste contact naar gemeenschappelijke interesses. Geef mensen een compliment over iets wat ze kennelijk belangrijk vinden. Probeer échte belangstelling te tonen. Gebruik de woorden die de ander ook gebruikt.

Wil je ook bewust netwerken of vind je het belangrijk dat je verkoopmedewerkers kunnen netwerken? Ik geef je graag meer informatie over mijn training: Bewust Netwerken!

Een laatste tip: Geef alleen visitekaartjes aan mensen met wie je een interessant gesprek hebt gevoerd en met wie je later verder wilt praten. Geef dit ook duidelijk aan bij het geven van je kaartje en probeer hier ook een concrete afspraak bij te maken.

Veel succes met netwerken, Annemieke

promotie
Ondernemer aan zet

Volg ons

Je kunt meer over ons te weten komen door ons te volgen op een van de volgende kanalen, wie weet kom je er achter waar wij van de week uithang en spreken we elkaar dan.