Onderzoek naar relevante hashtags

Hashtags, wie had ooit kunnen denken dat dit zulke machtige tekentjes zouden worden… Van een gek wafeltje waarvan niemand precies wist wat zijn functie was gebruik je ze nu als zoekhulp op sociale media.

Op sociale media zijn hashtags al lang niet meer weg te denken. Je gebruikt deze op sociale kanalen om te zoeken, maar ook om gevonden te worden. En vooral dit laatste maakt het voor ondernemers interessant om de hashtag te gebruiken. Maar hoe zet je dit machtige middel nu goed in?!

Wat is een hashtag?!

Een hashtag is een woord of een aantal woorden welke je gebruikt om te zoeken en heel belangrijk om gevonden te worden. Voorafgaand plaats je dan een #. Het klinkt zo simpel, dat is het ook maar het is zonde als je deze tool niet maximaal benut.

Hoewel wij zelf niet actief zijn in social marketing, willen veel van onze opdrachtgevers wel graag tips over het gebruik van de juiste hashtags. Daarom schrijven wij deze blog over het gebruik van relevante hashtags.

Onderzoek je gebruik op sociale media

We starten deze blog met de vraag hoe plaats jij je berichten? Plaats je die rechtstreeks op de platform(s) of maak je gebruik van een plantool. Geen goed of fout, wij gebruiken beiden, maar wel handig om te bedenken omdat je op verschillende manieren je statistieken kunt inzien. Ieder platform geeft inzicht in je berichten. Je kunt de interactie volgen, zien hoeveel accounts je hebt bereikt en hoe zij je hebben gevonden. Daarnaast kun je zien welke berichten het best scoren.

Werk je met een plantool waar je meerdere accounts met elkaar hebt gekoppeld kun je onderzoeken welke berichten op de verschillende platforms het beste werken. De gebruikers van facebook zijn anders dan die van instagram en die van linkedin en tiktok zijn weer anders. Hun wensen zijn verschillend, zo ook hun manier van zoeken. Je bericht kan het dus heel goed doen op instagram, maar nauwelijks bereik hebben op facebook.

Dus, hoe gaat het met je berichten, hoe zijn de statistieken. Welke hashtags gebruik je, waar wordt je op gevonden en ook niet onbelangrijk: hoeveel gebruik je er. Op instagram heb je ruimte voor 30 hashtags (je kunt je afvragen of je zoveel relevante hashtags kunt bedenken), voor facebook en LinkedIn raden wij aan om er ‘maar’ 3 tot 5 te gebruiken.

Relevante hashtags

We hebben hem net al even benoemd: relevante hashtags. Je berichten volgooien met hashtags is vrijwel hetzelfde als je doelgroep spammen. Ongewenst! Dat is duidelijk maar hoe vind je nu die relevante hashtags. Wij delen onze tips!

  1. Gebruik hashtags welke passen bij je bericht. Voor lezers is het onbegrijpelijk als je lukraak hashtags gebruikt, waardoor het onwenselijk is dit te doen.
  2. Verdeel je hashtags in: content, branche en doelgroep. Gebruik die van content om te beschrijven waar je berichtje over gaat. Bij branche zet je termen welke passend zijn in jouw werkgebied. Dan heb je nog hashtags nodig welke horen bij je doelgroep, waar zoeken zij op.
  3. Varieer in hashtags, dit maakt het wel zo leuk om berichten te lezen. Daarbij kun je zo zorgen dat je in beeld blijft. Bijkomend voordeel, zo ontdek je welke hashtags goed werken én welke minder goed scoren.
  4. Als je nu lekker aan het rommelen bent met woorden, maar lukt het je niet om de juiste woorden te vinden kijk dan eens op websites waar je kunt zoeken op synoniemen.
  5. Populaire hashtags zorgen dat je bericht snel uit beeld verdwijnt. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een minder populaire hashtag.
  6. Wij zetten onze hashtags in verschillende lijstjes, als wij dan een keer inspiratieloos zijn kunnen we hier snel gebruik van maken.
  7. Wil je weten welke woorden scoren? Er zijn veel online tools waar je tags kunt invoeren en met 1 klik geven zij je de meest interessante hashtags. Denk hierbij aan de hashtag generator en all hashtag.

En dan nog, concurrentie… het woord dat we niet graag gebruiken, maar iedereen maakt er gebruik van waardoor het het onzin zou zijn om jullie niet hetzelfde aan te raden. Kijk eens naar de woorden welke je concurrenten gebruiken.

Meer lezen?

Wij schreven onderstaande blogs om jou te inspireren.

Fysiek bewijs
Marketing wedstrijd Yuna Sky
Marketingmix

Volg ons

Je kunt meer over ons te weten komen door ons te volgen op een van de volgende kanalen, wie weet kom je er achter waar wij van de week uithang en spreken we elkaar dan.