Podcast – articulatie

In deze blog ga ik een leuke en vooral leerzame oefening met je delen. Zo kun jij vandaag nog gaan werken aan je articulatie.

Als jij een Podcast of video’s aan het opnemen bent dan is het goed om bewust te zijn van je stem. Hoe spreek jij de woorden uit en ben je goed verstaanbaar? De ene spreker is van nature goed verstaanbaar en de andere moet hier echt aan gaan werken. Hoe zit het met jouw articulatie?

Met articulatie bedoel ik echt de manier waarop jij de woorden aan het uitspreken bent. Hoe actiever jij praat met je lippen, hoe beter jij verstaanbaar bent.

De oefening:

Tijdens deze oefening ga je op een leuke manier werken aan je articulatie, omdat je leuke zinnen gaat uitspreken. Je kan hierdoor heerlijk in de lach schieten en dat maakt deze oefening zo leuk.

Stap 1: Spreek de zinnen uit

Hieronder heb ik 5 zinnen voor je opgeschreven. Spreek de zinnen hard op en wees bewust van elk woord die jij specifiek aan het uitspreken bent. De ene zin zal makkelijker zijn dan de andere.

🌪️ Brammertje is het brave broertje van het brouwende Brechtje
🌪️ Klappertandend kwam Kees Koukleum kolen kopen
🌪️ Noodseinen seinen wanneer de seinen door het seinen kapot zijn geseind
🌪️ Als jouw tekkel mijn tekkel tekkelt, tekkelt mijn tekkel jouw tekkel terug
🌪️ De kat krabt de krullen van de trap

Stap 2: Kies één zin uit

Welke zin verlaat nog niet vloeiend je mond? Waar heb je nog problemen mee? Herhaal deze zin meerdere keren.

Stap 3: Uit je hoofd

Ken je de zin al uit je hoofd? Dan kan je op elk moment van de dag deze zin gaan uitspreken, zodat hij straks rollend en zonder nadenken gesproken kan worden.

Zijn er nog meer zinnen die niet vlekkeloos gaan? Oefen dan ook echt op deze. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijk het gaat. Wat ook een goed idee is om deze zinnen eens op te nemen met je microfoon. Hoe klinken zij vanuit je speakers? Zo horen de luisteraars jouw stem ook.

Veel succes met opnemen, Martiena – Echt Presenteren

Articulatie

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden van online presenteren en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf? Stuur ons dan een berichtje!

Meer inspiratie? Lees dan ook een van onderstaande blogs!

Marketingmix
Blog Pittige Teksten

Volg ons

Je kunt meer over ons te weten komen door ons te volgen op een van de volgende kanalen, wie weet kom je er achter waar wij van de week uithang en spreken we elkaar dan.