Starten met podcast

Wat gaaf dat jij bezig bent met de voorbereidingen of al het opnemen van je podcast.

Wanneer je start met het opnemen van je podcast, dan ben je natuurlijk druk bezig met: welke boodschap je wilt overdragen en waarover jij je nieuwe opname gaat houden. Alleen ben jij ook bewust aan het spreken? Zet jij echt optimaal jouw stem in om de luisteraars echt te boeien? In deze blog deel mijn tips om jouw stem het beste te gebruiken.

1. Normale volume van je stem

Hoe hard praat jij van nature of ben jij vrij zacht te verstaan? Dit is handig om te weten, zodat jij de microfoon hierop kan instellen. Mocht jouw microfoon geen standen hebben, dan kun je natuurlijk gaan spelen met dichter of er verder vanaf gaan zitten. Luister echt bewust naar je volume, is hij aangenaam voor de luisteraar van je podcast?

2. Let op je spreektempo

Ken jij sprekers of gewoon mensen in jouw omgeving die altijd spreken alsof zij een trein moeten halen? Het kan nooit snel genoeg bij hun gaan. Zonde, want jij en ik kunnen hier vrij weinig echt van verstaan. Als jij goed verstaanbaar wilt zijn voor je luisteraars dan moet je echt langzamer gaan spreken. Probeer vooral elk woord, woord voor woord uit te spreken.

3. Denk in komma’s

Het is ook goed om af en toen even een korte pauze tussen je zinnen in te lassen. Dit kan letterlijk op het plekje zijn waar je normaal een komma zou schrijven of wanneer je een zin eindigt. Door deze pauze, kan jouw boodschap tijdens je podcast overgebracht worden naar je luisteraar. Je geeft hun echt even de tijd om jouw informatie op te slaan.

Yuna Sky - Martiena de Graaf

4. Gebruik voldoende articulatie

Spreek jij van nature binnensmonds of heb jij een zwaar accent die er voor zorgt dat jouw articulatie niet goed is? Dan kunnen de luisteraars hier zich aan gaan storen. Zij moeten namelijk meer moeite doen om jouw waardevolle informatie te begrijpen en te onthouden. Probeer echt elk woord volledig uit te spreken. Denk vooral aan de laatste lettergreep die we stiekem kunnen inslikken.

5. Zorg dat je ademhaling laag is

Ken je dat gevoel dat je, je hart voelt kloppen in je keel? Je komt moeilijk uit je woorden, nog sterker je struikelt echt over je woorden. Zonde, want dit hoeft je helemaal niet. De gouden tip is namelijk dat je ademhaling in je buik moet zitten en niet in je borstkas. Ga altijd voor je podcast uitzending even rustig zitten om en adem een paar keer diep in-en-uit.

6. Accent

Heb jij van nature een accent? Dan weet je waarschijnlijk ook dat dit te horen is bij je luisteraar. Schaam je er niet voor, maar laat hem horen. Je hoeft je namelijk echt niet je accent verstoppen, maar juist vol trots inzetten. Het enige wat je altijd voor ogen moet houden is dat hij goed te verstaan blijft.

7. Bewustwording

De eerste stap is echt bewustwording. Daarna kun je jouw stem pas echt optimaliseren naar hetgeen dat jij het liefst wilt horen. Je kunt ook altijd vertrouwde mensen om je heen vragen om eens puur naar je stem te luisteren.

Verwacht niet dat je al deze punten in één keer kan veranderen. Als jij al deze aan het controleren bent of gaat met bijvoorbeeld een opname. Luister dan echt met de oren van de luisteraar. Jouw stem klinkt namelijk heel anders voor jou dan voor ons als podcast luisteraar. Wij weten niet beter dan dat dit jouw stem is, terwijl jij hem anders kent.

Ik wens je veel succes met oefenen, MartienaEcht Presenteren

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen o mijn website waar nog veel meer tips staan. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier.

Meer inspiratie? Lees dan ook onderstaande blogs!

Articulatie
Martiena-de-graaf-Yuna-Sky
Marketingmix

Volg ons

Je kunt meer over ons te weten komen door ons te volgen op een van de volgende kanalen, wie weet kom je er achter waar wij van de week uithang en spreken we elkaar dan.